DOLGU TEDAVISI

Diş çürüklerinin temizlenmesi ve bunun olumsuz sonucu olarak dişlerdeki oluşan boşluğun (kavite) yapay bir dolgu malzemesi ile doldurulmasıdır.

Diş çürükleri tespit edildikten sonra, zaman kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir. Diş çürüklerinin tedavisi diş dolgusu ile yapılır. Diş dolgusu, dişteki çürüğün temizlenmesini takiben, estetik ve fonksiyonun sağlanabilmesi amacıyla, oluşan boşluğun uygun maddelerle kapatılarak, dişe çürümeden önceki doğal biçimini vermeye yönelik bir uygulamadır. Kullanılacak diş dolgusu maddesi seçilirken dişin konumu ve işlevi göz önünde tutulur. Çiğneme işlevi temel olarak azı dişleri bölgesinde gerçekleştiği için, bu dişler daha fazla basınca maruz kalır. Bu nedenle azı dişlerine dolgu yapılırken, ön dişlere göre daha dayanıklı diş dolgusu maddelerinin kullanılması gerekir. Ön dişlerde ise, mümkün olduğunca diş dolgusunun fark edilmemesi için, dişin rengiyle uyumlu renkte bir diş dolgusu maddesi tercih edilir.

DOLGU TÜRLERI

Amalgam Dolgu / Kompozit Dolgu / Porselen Dolgu

Genel olarak diş hekimliğinde dolgu materyali olarak; amalgam, kompozit, kompomer ya da porselen dolgular (inlay-onlay) kullanılmaktadır.

AMALGAM DOLGU

Civanın gümüş, bakır ve kalayla yaptığı karışımdır. Eskiden rutin olarak kullanılan bu karışım günümüzde estetik kaygılardan estetik kaygılardan dolayı yavaş yavaş terk edilmektedir.

Amalgam Dolgunun Avantajları

– Diğer dolgulara göre daha ekonomiktir.

– Uygulaması kolaydır.

– Çiğneme kuvvetlerine dirençlidir.

KOMPOZİT DOLGU

Kompozit dolgular; farklı maddelerin bir araya gelmesinden oluşur. Plastik olarak şekil verilebilir ve ultraviole (UV) ışığı ile sertleşir. Halk arasında ışınlı dolgu denmesinin sebebi budur. Kliniğimizde ve gelişmiş ülkelerde rutin olarak uygulanan dolgu materyalidir. Özellikle ön dişlerde sağladığı estetik başarı oranı yüksektir.

 

Kompozit Dolgunun Avantajları

Kompozit dolgularla eskiden sadece porselen kaplama ile ağızda kalabilen ve bütünlüğünü koruyan dişler, artık kaplamaya gerek kalmadan son derece estetik bir görüntü sergileyebilmektedirler.

– Tek seansta uygulanama tamamlanabilmektedir.

– Dolgu yerleştirilmeden önce dişten fazla madde kaldırmaya gerek olmadığı için diş sert dokusu kaybına neden olmazlar.

– Çok küçük kaviteler bile kapatılabilmektedir.

PORSELEN DOLGU (Inlay-Onlay)

Porselen dolgular madde kaybı çok olan ve dişin tamamından küçültülerek kuron uygulaması gerekli olan hastalara sağlıklı diş dokusunu korumak amacıyla uygulanan bir dolgu yöntemidir. Daha estetik ve kullanışlı olduğundan amalgam dolguların yerine tercih edilmektedir.

Porselen Dolgunun Avantajları

– Uzun süreli bir kullanıma sahiptir ve dayanıklıdır.

– Yenilenme zamanı çok uzundur.

– Son derece estetiktir.

– Materyalin sertliği diş minesinin sertliğine çok yakındır.

– Arka dişlerde (azılarda) kompozit dolgulara kıyasla çiğneme kuvvetlerine son derece dirençlidir.

– Kavite hazırlandıktan sonra ölçü alınıp labarotuvarda hazırlandığı için kusursuz bir diş uyumuna sahiptir