Diş protezleri, ağızda çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen dişlerin çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarının ve estetik görüntünün yeniden hastaya kazandırılması amacıyla hazırlanan tüm yapay materyallerdir. Genel olarak diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda diş ve kemik kaybı meydana gelir. Protezde, kaybedilen ağız sağlığı düzeltilir. Bu amaçla yitirilen dudak, yanak desteği, konuşma fonksiyonu, çiğneme fonksiyonu ve estetik görüntü geri kazanılır. Eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan, gülmeyi unutmuş bireylerin psikolojik açıdan desteklenmesi sağlanır. Diş protezleri ile insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır.

Aşağıda belirtilen tüm metodların avantajları ve dezavantajları vardır. Diş hekiminiz, hangi yöntemin size en uygun olduğuna karar verebilmeniz için en büyük yardımcınızdır.

Bir dişin kaybı sağlığınıza birçok şekilde zarar verebilir. Kaybedilen dişin önündeki ve arkasındaki dişler bu boşluğa doğru eğilirler. Karşıt diş de çekim boşluğuna doğru uzar. Çünkü dişler temas etme eğilimindedir. Bu uzama ve eğilmeler sonucunda dişlerin dizilimi ve birbirleriyle kontakları bozulur. Bu da dişler arasında gıda artığı ve bakteri plağı birikimini artırır. Bu bölgelerin temizlenmesi zordur ve ve bu nedenlede diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının oluşması riski artar. Tüm bu sorunlar kaybedilen dişin yerine konmasıyla önlenebilir. Ancak kayıp dişin yerine konması komşu dişlerin eğilmesi ve karşıt dişin uzamasından sonra biraz daha zor olur.

karsiyaka dis protez

Halk arasında kaplama veya takma diş olarak adlandırılan protezler çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine ya da estetik bozuklukların giderilmesi için, kişinin çiğneme, konuşma fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi için yapılan yapay dişlerdir.

Protezler ve özellikle kaplamalar aşırı madde kaybı olan dişlerin tedavisinde kullanılır.

Protez uygulamalarındaki amaç kişinin yüzü ile uyumlu, doğala en yakın çiğneme ve konuşma işlevini yerine getirebilecek yapay dişler yapmaktır.

Metal destekli porselen kaplamalar

Metal destekli porselen kaplamalar adından da anlaşılabileceği gibi, yapım aşamasında porselenin altına metal alaşım konularak yapılırlar. Diş dokusuna uygun, gerekli dayanıklılığa sahip Krom-Kobalt ya da Krom-Nikel alaşım kullanılarak yapılan porselen kaplamalardır.

Zirkonyum destekli porselen nedir?

Zirkonyum destekli porselen kaplamalar, alt yapı olarak metal yerine beyaz renge sahip olan zirkonyum alaşım kullanılan protezlerdir.

Zirkonyum kaplamalar,

· Doğal dişe çok yakın estetik görünüme sahiptir.

· Metal destekli kaplamalara göre çok daha estetiktir.

· Işığı yansıtır.

· Alt yapı olarak beyaz renkli alaşım kullanıldığı için, diş eti hizasında koyu renkli hat oluşmaz.

· İnsan vücudu ile %100 uyumludur. Alerjik reaksiyon göstermez.

Zirkonyum kaplamalarla ilgili ayrıntılılar için lütfen tıklayınız.

Full porselen kaplamalar

Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Adından anlaşıldığı gibi alt yapıda metal ya da herhangi bir başka madde kullanılmamaktadır. Diğer porselen kaplamalara oranla daha yüksek maliyete sahip olan full porselen kaplamalar doğal diş en yakın estetik görünüme sahiptirler.

Laminate Kaplama (Laminat Veneer)

Yaprak porselen de denilen, Laminate estetik sorunları olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılması ile yapılan estetik bir uygulamadır. Porselenden yapılan bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Diş yüzeyinden çok ince bir tabaka kaldırıldığı için dişe zarar verme düzeyi minimumdur. Çok ince olmaları ve metal içermemeleri sebebi ile estetik olarak çok başarılıdır.

DİŞ PROTEZ ÇEŞİTLERİ

Sabit Diş Protezleri

Hastanın kendisinin çıkarmadığı kron-köprü gibi yapıştırma diş protezleri.

Dişlerin ağızda görünen kısımlarının yerine yapılan ve hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Kaplama ya da porselen diş olarak da adlandırılabilirler.

Sabit protezler, Çürük veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonunda, renklenmiş ve rengi geri döndürülemeyen dişlerde, şekil bozukluğu olan dişlerde yapılır.  Dişler kaplama yapılacak şekilde biçimlendilir. Daha sonra ölçüsü alınıp laboratuarlarda hekiminizin yönlerdirmesi doğrultusunda hazırlanır. Provalar yapıldıktan sonra kaplamanız yapıştırılarak işlem bitirilir. Kaplamaların bakımı sağlıklı dişlerin bakımıyla aynı şekilde yapılmalıdır. İyi yapılmış bir kaplama fonksiyon açısından ve temizlenme açısından sağlıklı bir dişten farksız olmalıdır. Bu dişlerin yapımında porselen, değerli metal kombinasyonları, özel cam maddeler ve özel plastiklerden hekiminizin seçimi doğrultusunda yapılır.

Köprüler ise eksik dişlerin yerine protez yapabilmek için komşu diğer dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir. Bu restorasyonların yapımında her iki komşu dişte aşındırmalar yapılır ve yapılan köpri tüm dişleri birbirine bağlar. Eksik dişlerin yerine köprü yapılmadığı taktirde hastanın komşu dişleri ve diğer çenedeki karşıt dişi, çekim boşluğuna doğru hareket eder. Bu nedenle bozulan diş kapanışı çürüklere ve diş kayıplarına yol açar. Kaplamada olduğu gibi diş hekiminiz tarafından destek olarak alınacak dişler şekillendirilip aynı işlemler gerçekleştirilerek yapılır. Kaplamalarınızın bakımı, rutin bakım işlemleri yanısıra boşluğa konulan parçanın alt kısmının özel Dental Pross’larla diş hekiminizin göstereceği şekilde temizlenerek yapılır.

dis protez karsiyaka

Hareketli Diş Protezleri

Hastanın kendisinin istediği zaman takıp çıkartabildiği diş protezleridir. Hareketli protez, sabit protez yapılamayacak durumdaki diş kayıplarının giderilmesi amacıyla yapılan protezlerdir. Sabit protezlerden farklı olarak takıp çıkarılabilirler. Özel plastik veya metal plastik kombinasyonlarından yapılırlar. Estetiği ve fonksiyonu sağlamak amacıyla yapılır. Hareketli protez gerektiren vakalarda çok fazla diş eksikliği bulunduğundan, çiğneme fonksiyonunun yerine getirilmesi ve diğer kalan dişlerin zarar görmemesi için yapılması gerekir. Hareketli protezler, dişlerin tamamen ya da büyük çoğunluğunun kaybedildiği durumlarda yapılır.

Hareketli protezlerde protezin ağızdaki doğal dişlere tutunması için kullanılan metal kancalara “Kroşe” denir. Bir çok insan ağızlarında bu metallerin görünmesinden rahatsızlık duyar. Ancak gelişen diş hekimliği teknolojisi bize bu konuda çok daha estetik bir çözüm sunmaktadır. “Hassas Tutucu”lar ya da ateleskop kronlar kullanılarak dişlere tutunması sağlanırken metal kroşe görüntüsünün estetiği bozması da önlenir.

Hareketli protezlerde ilk 1 ay çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının yerine getirilmesi açısından alışma devresidir. Ayrıca protezin oluşturabileceği uyumsuzluklar (vuruklar) yapılacak kontrollerle giderilmelidir.

  • Total Diş Protezleri:
    Tüm dişlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır.
  • Parsiyel Diş Protezleri:
    Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Dişler üzerine gelen tırnaklar ve kancalarla tutuculuk sağlanır.
  • Hassas Tutuculu Diş Protezleri:
    Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Kanca gibi dışardan görünen herhangi bir aparatı olmayan estetik diş protezleridir.

İmplant Üstü Protezler

  • Sabit:
    İmplanttan destek alınarak yapılan köprü veya kronlardır.
  • Hareketli:
    Kemik desteği yeterli olmayan ağızlarda tercih edilen implantlardan destek alınarak yapılan total benzeri protezlerdir.

Tüm bu metodların avantajları ve dezavantajları vardır. Diş hekiminiz hangi yöntemin size en uygun olduğuna karar verebilmeniz için en büyük yardımcınızdır.

karsiyaka dis bolumlu protez

HAREKETLİ PROTEZLERİN TEMİZLİĞİ

Plak, yiyecek artığı ve tartar oluşumunun önüne geçebilmek için protezlerinizin günlük temizlik ve bakımı önemlidir. Protez altındaki dokunun sağlığının korunması, enfeksiyonların önüne geçilmesi için düzenli bakım şarttır.

  • Yemeklerden sonra protezinizi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırın.
  • Yatmadan önce su, çeşitli diş macunları yada protez bakım ürünleri kullanarak protezinizi fırçalamalısınız. Fırçalama işleminde protez yüzeyine zarar vereceği için aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Fırçalama işleminde özel protez fırçaları yada normal diş fırçaları kullanılabilir.
  • Günlük fırçalamayla birlikte özel efervesan protez temizleme tabletleri kullanılarak kimyasal haftalık ptotez bakımı da yapılmalıdır.