Ağız ve Diş Sağlığı

Diş yaralanmalarında ne yapılmalı?

Fiziksel travma sonucu yüz, çene ve dişlerde yaralanmalar oluşabilir. Çene kemiğinde veya dişlerde travma sonucunda kırık ve çatlaklar oluşur hatta diş yerinden de çıkabilir. Bu tip yaralanma vakalarında en kısa süre içerisinde hasta diş hekimine ulaştırılmalıdır. Diş yaralanmaları en çok çocuklarda, sporcularda ve trafik kazası geçirenlerde görülür. Sporcularda çeşitli korunma apareyleri kullanılarak, olası bir durumda meydana gelebilecek diş yaralanmaları minimuma indirilebilir.

Dişte kırılma meydana geldiğinde, mümkünse kırılan diş parçası bulunarak, koruma altına alınmalı ve en kısa sürede dişhekimine başvurulmalıdır.

Travma sonucu görülebilecek en önemli durum, dişin içinde bulunduğu kemik yuvasından tamamen çıkmasıdır. Diş yuvasından çıkmışsa, diş hekiminin müdahalesi kadar, acil tedavi öncesinde dişin hekime ulaştırılma şekli ve süresi de önemlidir.  Diş kuron (taç) bölgesinden tutulmalıdır. Dişi kök kısmından tutmak buradaki dokuların daha fazla hasar görmesine sebep olabilir. Dişin kök kısmındaki dokuların fazla hasar görmesi durumunda dişin yuvasına tutunması mümkün olmaz. Kuron (taç) kısmından tutulan dişin üzerinde bulunan yabancı maddeler hijyenik bir su ile yıkanmalıdır. Dişi temizleme sırasında kesinlikle ovalama yapılmamalı ve fırça kullanılmamalıdır. Diş serum fizyolojik veya süt içinde veya bunlar bulunamıyorsa, hastanın yanağının içinde veya dil altında korunmalı ve en kısa sürede diş hekimine ulaşılmalıdır. Eğer 30 dakika içinde diş hekimine ulaşılırsa, dişin tekrar kendi yuvasına yerleştirilerek kurtarılma şansı çok yüksektir.Başarı oranı kişinin yaşı, dişin ve kemiğin aldığı hasarla bağlantılıdır.

Acil diş yaralanmaları ile ilgili daha fazla bilgi