Mine ve dentin yapısı nedeni ile normalden daha koyu renkli dişlerin ve çeşitli nedenlerle üzerinde meydana gelen renklenmelerin giderilmesi için, yapılan işlemlere diş beyazlatma (bleaching) denir.
Bleaching işlemi 2 yolla uygulanabilir.
- Home Bleaching: Diş Hekiminizin yönlendirmesi ve talimatları ile evde kendinizin uygulayacağı yöntemdir. Hasta ağzından alınan ölçü ile kişiye özel bir beyazlatma plağı hazırlanır. Gece yatarken bu plağın içinesu esaslı beyazlatıcı ilaç konup gece boyu ağızda kalan plak ve ilaç ile dişlerde beyazlatma elde edilir. Bu işlem dişlerin beyazlama miktarına göre ve istenen sonuca ulaşmaya göre 7 – 10 gün süre ile uygulanır.
- Office Bleaching: Beyazlatmanın hızlı olması istenildiği durumlarda Diş Hekimi tarafından uygulanan Beyazlatma işlemidir. Diş etleri izole edilip dişlerin üzerine ilaç sürülür ve ilacın etkinliğinin arttırılması için üzerlerine ışınlı dolgularda kullanılan mavi ışık uygulanır. Tekrarlayan seanslar sonrasında istenen beyazlık elde edildiğinde işleme son verilir. Ancak son araştırmalar, ofis tipi diş beyazlatma ertesinde, ev tipi diş beyazlatma yöntemininde destek olarak devam ettirilmesini tavsiye etmektedir.
Diş beyazlatma, görsel sonuçları son derece tatmin edici olan bir uygulamadır.Diş beyazlatma işleminin ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. Ancak bazı kişilerin dişlerinde geçici olarak hassasiyetler veya dişetlerinde hafif irritasyonlar olabilir
Klinikte yapılan beyazlatma yönteminde öncelikle diş etleri opaldam ile koruma altına alınır. Daha sonra diş mine yüzeylerine bleaching (beyazlatma) ilacı uygulanır ve lazerle aktive edilir. Dişlerin dentin tübüllerindeki sıvı ile ilaçtaki sıvı yer değiştirir ve böylece dişlerde beyazlama meydana gelir.
Genellikle 1 seans (ortalama 30 dakika) sürer ancak kişinin dişlerinin doğal beyazlığına bağlı en fazla 2-3 seans da sürebilir. Asitli içecekler, sigara, tetrasiklin içerikli ilaçlar, kahve ve şarap tüketilmesi önerilmemektedir. Asitli içecekler dişlerin hassasiyetini artıracağı için, kahve ve şarap ise renklendirici olduğu için önerilmemektedir.
Bunlar dışında yapılan işlem sonrasında besinlerin dişlerdeki etkileri gidermek için detertraj (diş temizletme) yeterlidir. Ancak birey tekrarlatmak isterse işlem ancak 2 yıl sonra tekrar uygulanabilir.
Beyazlama yöntemleri doğal diş yapısı için planlanmıştır; ve uygulanmaktadır. Porselen kaplama kuron ve köprülerde yapılan beyazlatma işlemleri sonuç vermemektedir.