Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) 0-14 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı gelişimini, korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlar.
Çocuk diş hekimliği uygulamalarının başarısında bir çok faktörün rolü vardır ancak başarının temelini hasta-hekim ilişkisi oluşturmaktadır. Kurulan iletişim sayesinde çocuğun korku ve endişesi azaltılabilir, kendini güvende hissetmesi, uyumlu olması ve rahatlaması sağlanır.
Çocuk diş hekimliği uygulamaları :
* Fluorid Uygulamaları
* Fissür Örtücü Uygulamaları
* Yer Tutucu Uygulamaları
* Beslenme Alışkanlığının Düzenlenmesi
Fluorid uygulaması
Fluorid dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Fluorid diş macunlarının içinde bulunduğu gibi bazı besin maddelerinde de bulunur. Fakat çocuklar çoğu zaman dişlerini fırçalamayı ihmal ettiklerinden dişlerinin çürüğe karşı direnç kazanabilmeleri için yeterli fluorid almamış olurlar. Bu durumun önüne geçebilmek için “yüzeyel fluorid” uygulamaları yapılmaktadır. Profesyonel “yüzeyel fluorid” tatbiki sadece diş hekimleri tarafından uygulanılabilen bir yöntemidir.
Yüzeyel fluorid uygulaması özellikle dişleri çürümeye meyilli çocuklarda uygulanır.
Bu sayede yeterli miktarda fluorid dişler üzerine depolanır ve dişlerin yapısı güçlendirilerek çürüğe karşı dirençli olur. Yüzeyel fluorid uygulamasının 6 ayda bir yapılması etkiliğini arttırmaktadır.
Fissür örtücüler – Fissür sealantlar
Dişlerin çiğneme yüzeylerinde fissür olarak adlandırılan girinti ve çıkıntılar mevcuttur. Çürüklerin başladığı yerler genellikle fissürlerdir. Fissür sealantlar diş çürüğü oluşumunu engellemek üzere fissürlere uygulanan, şeffaf veya beyaz renkte akışkan maddelerdir. .
Fissür Sealant Çürük Oluşumunu Nasıl Engeller?
Çocuğunuz ağız bakımını her gün düzenli olarak yapsa da, dişler üzerindeki girinti ve çıkıntılarda tam olarak temizleme sağlanamamaktadır. Yiyecek artıkları ve bakteriler bu dar alanlara yerleşerek dişi çürük tehlikesi ile tehdit eder. Fissür örtücüler akışkan olduğu için, bu girintilerin en derin noktasına kadar ulaşarak bu bölgeleri tıkar. Böylece bakteriler bu bölgelere ulaşamaz ve çürük oluşumu engellenmiş olur..
Fissür Sealant Kimlere ve Hangi Dişlere Uygulanır?
Fissür sealant üzerinde fissür bulunan her dişe uygulanabilir, hiçbir sakıncası yoktur. Fissür çürükleri çocuklarda ve gençlerde daha çok ve daha kolay oluşur. Bu nedenle fissür sealant genellikle daimi dişleri yeni sürmüş çocuklarda, diş çürüğü oluşma riski en yüksek olan büyük azı dişlerine uygulanır.
Fissür Sealant Nasıl Uygulanır?
Fissür sealant uygulaması çabuk ve rahat bir işlemdir. Diş üzerinde aşındırma yapılmadığı için fissür sealant uygulaması ağrısızdır ve kısa sürer, sadece bir seansta işlem biter.
Fissür Sealant Uygulaması Pahalı Mıdır?
Fissür sealant ücreti dolgu ücretinden daha ucuzdur. Fissür sealantın dişi çürük oluşumundan koruyacağı göz önüne alındığında, oldukça ekonomik bir tedavidir.
Fissür Sealant Ne Kadar Süre Ağızda Kalır?
Fissür sealantlar zamanla aşınabilen maddelerdir. Ancak araştırmalar çok uzun yıllar fissür sealantın aşınmadan ağızda kaldıklarını göstermektedir. Çok sert gıdalar ve diş gıcırdatma alışkanlığı, fissür sealantın çabuk kırılmasına veya düşmesine neden olabilir. Düzenli dişhekimi kontrolleri yapıldığı takdirde, fissür sealantlarda meydana gelen kırılma veya düşmeler zamanında tespit edilir ve gereken yapılır. Fissür sealant sadece çürük oluşumunu önlemeye yönelik bir uygulamadır. Eğer çocuğunuz ağız bakımına özen göstermiyorsa, fissür sealant uygulaması da dahil hiçbir yöntem dişlerinde çürük oluşumu önleyemez.
Yer tutucu
Erken kaybedilmiş olan süt dişlerinin yerlerini korumak amacıyla ile uygulanan sabit ya da hareketli apareylere “yer tutucu” denilmektedir. Süt dişlerinde herhangi bir nedenden dolayı kayıp meydana gelir ise; 6 hafta içinde diğer dişler bu boşluğa doğru kaymaya ve çekilmiş olan süt dişlerinin yerini kaplamaya başlarlar. Bu durum altta sürecek olan daimi dişin ideal yerinden sürmesine engel olur. Bu durum dişlerde çarpıklığa ve erken yaşta ortodontik problemlere sebep olabilmektedir. Yer tutucular plastik yada metalden kişiye özel olarak yapılır. Erken kaybedilen süt dişi sayısına ve bölgesine göre hareketli ya da sabit olarak yapılabilmektedir.
Çocuklarda ağız ve diş sağlığı hakkında daha fazla bilgi