Diş Taşı Temizliği
Diş taşı oluşumu, diş eti hastalıkları, çürük gibi dental problemlerin engellenmesi için en iyi yöntem bunların oluşmasını önlemektir. Dişlerinizi günde en az iki defa doğru şekilde fırçalamak ve günde bir defa diş ipi yapmak yanında yılda iki defa diş hekiminize muayene olmak ve diş taşı temizliği yaptırmak dental problemleri önlemek için tavsiye edilir.
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
Diş yüzeyinde sürekli oluşan renksiz bakteri birikimine bakteri plağı denir. Bakteri plağı dişlerin fırçalanmasından 4 ila 12 saat sonra oluşmaya başlar, bu yüzden dişlerin günde en az iki defa fırçalanması tavsiye edilir. Bakteri plağı dişlerde biriktiğinde ve temizlenmediğinde sertleşerek diş taşını oluşturur. Bakteri plağı ve diş taşı oluşumu yatkınlığı kişiden kişiye değişir. Genellikle yaşlanmayla birlikte oluşum hızlanır. Diş taşı, renk bozukluklarına da neden olur ve dişle çok sağlam bir bağ oluştur. Diş minesine sıkıca tutunan diş taşları ancak bir diş hekimi tarafından temizlenebilir.
Diş Taşı Temizliği Nedir?
Diş taşı temizliği aynı zamanda tartar temizliği, detertraj olarak da bilinir. Bakteri plağının dişler üzerinde sertleşmesiyle oluşan sarı veya kahverengimsi rengi ile diş üzerinde fark edilebilen diş taşlarının temizlenmesi işlemidir. Diş hekiminiz öncelikle ağız içi muayenesi yaparak standart diş taşı temizliği mi yoksa diş eti hastalıklarında olduğu gibi daha ileri düzey bir temizlik mi yapılması gerektiğine karar verir.
Standart diş taşı temizliğinde diş hekiminiz, artıkları, plakları diş taşlarını dişlerinizin arasından ve diş eti çizginizden temizler. Arkasından da özel bir pasta ile her dişinizi parlatmak için polisaj yapar. Son olarak gerek görülürse diş ipiyle bazı diş aralarınızı temizler ve size diş ipi kullanımı ve fırçalama ile ilgili tavsiye ve önerilerde bulunur.
Küretaj
Diş hekiminiz muayene sırasında tüm dişlerinizin veya belirli bölgelerinin diş etinin altının yani kök yüzeylerinin temizlenmesi gerektiğine karar verebilir. Diş eti hastalıklarının ilk aşaması gingivitistir. Daha ileri aşamalarda periodontitis olabilir. Kemik ve diş kaybına kadar gidebilecek diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi önemlidir.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?
Diş taşı oluştuktan sonra ancak diş hekimi tarafından temizlenebilir, ancak bakteri plağı düzenli temizlenerek diş taşı oluşumu engellenebilir. Günde en az iki defa dişleri doğru şekilde fırçalamak ve bir defa diş ipi yapmak bakteri plağının oluşmasını engellemeye yardım eder.