Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı konusunda dikkat edilmesi gereken konular : 

* İki yaşından itibaren sizin kontrolünüzde günde iki defa dişlerini düzenli fırçalatın. Çocuğunuzun yaşına uygun diş fırçası ve macunu seçin.

*Diş macununun miktarı bezelye büyüklüğünde olmalıdır.

*Çocuğunuzun diş macununu yutmamasına dikkat edin.

*Koruyucu flor uygulaması için dişhekiminize başvurun.

*Süt dişlerinde çürük varsa mutlaka tedavisini yaptırın.

*6 yaşında süt dişlerinin en arkasından süren, ömür boyu ağzımızda kalması gereken 6 yaş dişlerine fissür örtücü uygulatın çürük var ise mutlaka tedavi ettirin.

*Çocuğunuzu altı ayda bir dişhekimi kontrolüne götürün.

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

Çocuklarda süt dişleri aşağı yukarı 6-8 aylıkken çıkarlar. 
2,5-3 yaşında çocuklarda 20 adet süt dişi vardır.

Süt dişlerinin
 görevi; çocuğun beslenmesinin, görüntüsünün düzgün olmasını konuşmasının,
sağlamaktır. Ayrıca kalıcı dişlere yer tutmak ve çıkarken onlara rehberlik etmektir. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk ve rehberlik ortadan kalkmaktadır. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi çene yapısını ve diş dizimini bozar. Ayrıca çocuk rahat çiğneyemediği için beslenmesi ve gelişimi etkilenebilir.

Bu nedenle süt dişleri değişme zamanına kadar çürüksüz olarak korunmalı, çürük varsa mutlaka tedavi ettirilmelidir.

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle kolay ve hızlı çürümeye yatkınlardır.

“Nasıl olsa yerine yenileri gelecek” diye düşünülmemelidir.

Bebeklerde süt dişlerinin çıkması sırasında genelde salya akıntısı, iştahsızlık, huzursuzluk, uykusuzluk, ishal, ateş, çene veya yüzde kızarıklık, hafif öksürük gibi sıkıntılar yaşanabilir. Bu sıkıntılar dişler çıkmadan 2-3 ay önce başlayabilir. Bunların ne olduğu ve ne kadar ağrı oluşturacağı konusu çocuktan çocuğa farklılık gösterir.

Bu dönemde dişlerini kaşıyabileceği bir şeyler vermek en doğrusudur. Çok gerekli ise doktor önerisiyle ilaç verilebilir.

izmir-dis-klinik-bebek-dis-bakimi

Süt dişleri 6–7 yaşında değişmeye başlar. 6-13 yaş arası karışık dişlenme dönemidir. Bundan sonra süt dişleri yerini kalıcı dişlere bırakır.
6 yaş civarında süt dişlerinin en arkasından alt-üst çenede, sağ-sol dalmak üzere dört adet 1. büyük azı dişleri (6 yaş dişleri) çıkar. Çok erken yaşta çıktıkları için süt dişleri ile karıştırılabilir. Hâlbuki ömür boyu ağızda kalan ve çiğnemenin merkezi olan ilk kalıcı dişlerdir. Bunların korunması gereklidir. Bu dişleri korumak için fissür örtücü denilen dişi çürüğe karşı koruyan uygulamalar yapılmalıdır.

Çocuklar dişlerini nasıl fırçalamalıdır?

• Dişlerinizi kapatıp, yuvarlak hareketlerle ön dişlerinizin görünen yüzlerini fırçalayın.

• Yine dişleriniz kapalı iken yuvarlak hareketlerle her iki taraftaki arka dişleri de fırçalayın.

• Ağzınızı açıp, arka dişlerinizin çiğneyici yüzeylerini ileri geri hareketlerle fırçalayın.

• Alt ve üst arka dişlerinizin iç yüzeylerini süpürme hareketi ile fırçalayın.

• Alt ön ve üst ön dişlerinizin arka yüzeylerini ancak diş fırçasını dik tutarak fırçalayabilirsiniz.

karsiyaka-dis-cocuk-dis-fircalama

 

BİBERON ÇÜRÜĞÜ NEDİR?

Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da yapay süt ve mamalar doğal olarak şeker içerir. Bunun yanı sıra o dönemde aile için bebeğin gelişimi ön planda olduğu için, daha iyi besleneceği düşüncesi ile sütün veya mamanın içine şeker ya da bal katılır. Gece yatmadan önce bebek, anne sütü veya biberon emerse, süt veya mama ağızda birikerek uzun süre dişlerle temasta kalır. İçeriğindeki şeker nedeni ile, bu uzun süreli temas sonucu diş çürüğü için uygun bir ortam oluşmuş olur. Özellikle uyku öncesi beslenme sonrasında bebeğin ağız temizliğine önem verilmelidir. Beslenmeden sonra su içirilmesi uygun olacaktır.

Biberon çürüğü oluşumunu engellemek için;

  • Bebeğinizin gece biberonla uyuma alışkanlığını önleyin.
  • Mamanın veya yapay sütün içine bal, şeker gibi tatlandırıcılar katmayın. Ayrıca emziği bala ya da reçele batırarak bebeğe vermeyin.
  • Bebeğinizi besledikten sonra temiz bir tülbentle ağzını temizleyin.
  • Bebek beslendikten sonra su içirin.

Çocuğunuzda diş çürüğünü azaltmak için;

  • Dişlerini fırçalarken ona yardımcı olun. Dişler kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce olmak üzere, günde iki kez bir büyüğün denetiminde fırçalanmalıdır.
  • Çocuğunuzu erken yaşlarda diş hekimine getirin, çürük oluşumunu engellemek için dişlerine fissür örtücü uygulanmasını sağlayın.
  • Biberon çürüğü oluşumunu engellemek için biberon kullanımına dikkat edin.
  • Çocuğunuzun flor almasını sağlayın. Mümkün olan kaynaklardan, içme suyundan, flor tabletlerinden, florlu diş macunları ve gargaralardan ve diş hekimi tarafından yapılacak flor uygulamalarından yararlanın. Ancak florun fazla kullanımı zararlı olduğu için, bu konuda mutlaka diş hekiminize veya pediadristinize danışın.
  • Çocuklar genellikle öğün aralarında abur cubur yemekten çok hoşlanır. Bu ara öğünlerde alınan şeker ve nişasta çürüğe neden olan bakterileri besler. Bu nedenle çürük oluşumunu engellemek için çocuğunuzun öğünlerinin düzenli olmasına dikkat etmelisiniz.

Çocuk diş hekimliği uygulamaları